Bring sommerlyset ind!

Har du nogensinde overvejet, hvordan du kan få mere lys og liv i dine rum i boligen? Mange af os higer efter mere lys, fordi vi gerne vil have det meste ud af de lyse timer året rundt. Om vinteren er der færre solskinstimer, og derfor gør det meget for vores humør, at vi kan drage nytte af dem, der trods alt er. Om sommeren er det ligeledes rart at høste så meget af den positive energi som muligt og lukke lyset ind i vores hjem. Men hvordan får man mere lys i hjemmet?

Vælg der rette farver

Hjemmets farver spiller en stor rolle for vores opfattelse af et rum. Mens mørke farver kan skabe stemning, får det desværre også rummet til at trække sig sammen. Hvide og lyse farver er derimod velegnede til at skabe en følelse af, at der er mere plads – også selvom der er det samme antal kvadratmeter som havde rummet været mørkt i sit udtryk.

Farver har stor effekt på vores psykologiske opfattelse af rum og lokaler. Farverne kan være med til at gøre dem hyggelige og kompakte, men de fleste af os foretrækker lys og plads. Af samme årsag har langt de fleste hjem hvide vægge.

Boligens udstyr

Selvom vi har hvide vægge, er det desværre ikke ensbetydende med, at vi får mere lys ind. Hertil findes der dog andre metoder, som til gengæld kræver mere drastiske indgreb på boligen. Det kan dog ofte vise sig at være det hele værd.

F.eks. kan ovenlysvinduer være med til at kaste mere lys ind i boligen. Dertil kommer det, at hældningen på denne type vindue gør, at man kan få en fantastisk belysning. De traditionelle vinduer spiller naturligvis også en stor rolle. Her kan man dog også vælge at udvide pladsen ved at f.eks. investere i en karnap. Den vil både give mere plads til rummet og tillade mere lys at strømme ind. I kombinationen med ovenlys kan det være et virkeligt effektivt valg.

Husk på! Det naturlige lys er vigtigt for både vores humør og vores koncentrationsevne. Er du i tvivl om dine muligheder, så kontakt evt. en arkitektstue eller en entreprenør.