Det kan være at det er på tide at flytte i noget større, eller at i er på jagt efter en ny bolig. Der er selvfølgelig rigtigt mange ting du skal holde styr på når du skal ud og kigge på ny bolig, og mægler kan virke som en hjælp. Du skal dog altid huske på at ejendomsmægleren er sælger repræsentant og vil derfor hjælpe hans sag mere end din. I artiklen kan du læse lidt om de ting i skal være opmærksom på når i skal ud og købe ny bolig.
Vær realistisk omkring skader
Når i er ude og kigge på potentielle huse, og har fundet et hus der falder lige i jeres smag, vil øjnene selvfølgelig vende mod tilstandsrapporten. På tilstandsrapporten vil du finde mange betegnelser som K1, K2, K3 og UN. En K3 er en akut skade, f.eks. et hul i taget, en K1 er en skade der ikke har brug for akut opmærksomhed, men på et tidspunkt hen ad vejen. UN står for undersøges nærmere.
Undersøgelser fra erhvervs- og byggestyrelsens database viser at tilstandsrapporter fra 2004 til 2009, indeholdte i gennemsnit 3 K3’ere, og det betyder at det nærmest er umuligt at finde almindelige huse uden K3’ere, så det er vigtigt at tage dem i mente, men ikke lade dem skræmme jer væk. De fleste købere har med at stikke snuden direkte ned i K3’ere, og vælge nogle huse fra som ellers ikke burde være valgt fra.
Det skyldes at de fleste ser K3’ere som dyre at udbedre, men ofte er det skader der let kan udbedre, f.eks. et hul i taget kan ofte ordnes uden at skulle skifte taget ved bare at sætte nogle få tegl op hvor hullet befinder sig. Der findes også K1’ere hvor det vil koste langt mere end alle de andre skader til sammen at udbedre, og det er derfor virkelig vigtigt at kigge skadens omfang. Det skal dog ikke undermineres hvor vigtigt det er at udbedre en K3’er med det samme, der er kun tale om det økonomiske omfang her.
Mægler er selvfølgelig sælgers repræsentant, og det kan være en god idé at sørge for at være repræsenteret når det kommer til køb af hus, lejlighed eller andet. De fleste køber nyt hus 2-3 gange i løbet af deres liv, og ingen når at blive ekspert. Det kan derfor være en rigtig god idé at få fat i en boligadvokat, da de står klar til at repræsenterer dig, som køber, i en købssag. En boligadvokat, vil være i stand til at hjælpe med det juridiske, og evt. se og løse problemer som du ikke selv ville være opmærksom på. Samtidig har en boligadvokat deltaget i mange købssager og vil derfor være skarp i at spotte fejl og mangler.
Få et klart udsyn fra boligen
Hvis i har besluttet jer for at skifte vinduerne i det nye hus, er det mange ting som i skal være opmærksomme på når i vælger der nye vinduer. Vinduer skal gerne kunne holde i mange år, men der kan jo ske det at der er fejl i produktet, så det er vigtigt at sørge for at producenten er kommet for at blive. Det kan i nemt tjekke, ved at tage et kig på producentens kreditvurdering som viser hvor stærk producentens økonomi er. Hvis den er stærk, bør i kunne forvente at være i stand til at benytte garantien om f.eks. 6 år.
Når det kommer til kvaliteten, kan du selvfølgelig selv kvalitetsstemple produkterne ved at kigge på hvor meget kernetræ, som rammen består af, hvis der er tale om et trævindue. Det langt nemmeste løsning vil være at kigge efter DVV-certifikatet hvis det er en dansk producent. DVV står for Dansk Vindues Verifikation, og med dette certifikat kan du sikre dig at vinduerne lever op til krav om kvalitet, fremstilling og ansvar, så du får et godt produkt.