Sådan renser du effektivt dine havefliser

Er der noget husejere er trætte af, så er det alger og flisepest. Men tag det roligt, der findes en metode så du kan få bugt med det – uden at fliserne tager skade.

Tre måder til at fjerne alger

  1. Godt gammeldags knofedt, det er den gode og miljøvenlige metode. Jævnlig rengøring med vand og kost, fjerner alger, mos og snavs. Du kan også vælge at slibe algerne væk. Hæld fugesand ud over fliserne og fej det godt rund. Det er tidskrævende, men som bonus får du fyldt fugerne op med sand.
  2. Den kemiske måde. Kemisk algebehandling kan løsne algerne, som du sidenhen kan skylle væk. Du finder adskillige midler i byggemarkederne, men husk at vælge et miljøgodkendt produkt.
  3. Højtryksrenseren – trykket fjerner effektivt algerne. Vær dog varsom, for det høje tryk kan beskadige overfladen. Fliserne kan blive mere ru og det gør det nemmere for algerne at sætte sig igen.

Fjern flisepesten på to måder

  1. En kombination af kemi og knofedt. De forskellige produkter til fliserens virker grundlæggende ens. Produktet påføres, lad det virke et stykke tid, herefter skal du igang med kost eller børste.
  2. Brun sæbe er en klassiker, men det holder stadig. Samme fremgangsmåde som med fliserens, men kommer du til at bruge væsentligt mere knofedt for at opnå et flot resultat.

Alternativt kan du også vælge af få fagfolk til at foretage din fliserensning. De har både ekspertisen og kan også imprægnere fliserne så de ikke bliver så modtagelige for alger og mos.

Bonustip – Fjern alt snavs på fliserne

Står du i både alger og flisepest til anklerne, så findes der en metode til at få fliserne helt rene. Mange bliver overrasket over hvor nem metoden er og tillige undgår du at bruge kemiske produkter. Samtidig bekæmper du både alger, flisepest og almindeligt snavs i ét hug. Ja nu bliver det spændende!

Ok, metoden er at bruge højtryksrenseren MEN med et særligt mundstykke kaldet en terrassevasker – den kaldes også patio cleaner. Fordelen ved mundstykket er, at trykket fordeles over et større område og du undgår derved at beskadige fliserne. Du får også renset fugerne mellem fliserne, så det er en god ide at fylde efter med fugesand. Når det er klaret, så er terrassen til gengæld som ny.