Pas på dit barn i vinterkulden

Vi går så småt vinteren i møde, og det betyder faldende temperaturer og vådere vejr. Små børn kræver ekstra opmærksomhed i frost og kulde, da deres evne til at regulere deres egen kropstemperatur først er fuldt udviklet, når de er omkring tre eller fire år. De kan altså ikke selv mærke, om de fryser eller sveder, og som forældre skal man derfor sørge for, at barnet har en passende temperatur. Her finder I gode råd til, hvordan I kan gøre det.

Mærk jer frem

Den bedste måde at finde ud af, om barnet er udsat for en for stor mængde kulde eller varme er ved at mærke sig frem. I bør med jævne mellemrum tjekke barnets temperatur under tøjet ved at mærke på brystkassen eller i nakken og lidt ned ad ryggen. Hvis der er fugtigt, vådt og varmt sveder den lille og har for meget tøj på. Er der modsat direkte køligt, har barnet for lidt tøj på eller befinder sig på et for koldt underlag eller et sted med for meget træk.

Hold hoved, hænder og fødder varme

Hvis I oplever, at jeres barns kropstemperatur generelt er for lav, bør i overveje, om hoved, hænder og fødder holdes varme nok. En stor del af småbørns overskudsvarme afgives fra ansigtet og hovedet, så det er derfor vigtigt, at barnet har en elefanthue eller lignende på, når det opholder sig ude i kulden. Varme vanter og sokker er også essentielt for, at de små kan holde på varmen.

I forbindelse med hovedbeklædning, handsker og sokker er det vigtigt både at være opmærksom på, at materialet føles behageligt på uden og særligt, at det tillader huden at ånde, så områderne holdes tørre. Vådt tøj forstærker nemlig kulden, da det har en forringet isolationsevne.

Må baby sove så ude?

Et spørgsmål, der ofte rejser sig i de kolde vintermåneder, er, om småbørn overhovedet bør sove til middag udenfor, når nu de er særligt sårbare over for kulde. Det må de som udgangspunkt gerne, men der er en række forhold, I forældre skal være opmærksomme på. For det første skal barnet sove i en velisoleret barnevogn, der kan holde kulden ude. Vognen skal placeres et sted med læ, så den ikke udsættes for kolde vindstød. I bør desuden holde barnet under opsyn og tjekke kropstemperaturen jævnligt. Børn bør aldrig sove ude, når de har feber eller på anden måde er syge, eller hvis temperaturen er under de -10 grader.