Kom igennem de varme sommernætter med en kapokdyne

Vi danskere er utroligt gode til at brokke os over den danske sommer. Alligevel har de fleste af os prøvet at slås med alt for varme nætter, hvor et åbent vindue bare ikke hjalp. Vejret er nemlig ofte ganske varmt i Danmark, og det er vores hjem ikke indrettet til. For eksempel har mange af os alt for varme dundyner, som ikke er gearede til den danske sommer. Hvis det lyder bekendt, skulle du måske overveje at investere i en kapokdyne.

Kapok regulerer din temperatur

Kapok er et naturmateriale, som består af 80 % luft. Det betyder, at fibrene er meget isolerende og dermed rigtig gode til at regulere din temperatur. Undersøgelser har vist, at kapok giver en mere stabil kropstemperatur for både børn og voksne i løbet af natten.

Dynens unikke egenskaber betyder, at du kan sove med dynen på hele natten, og ikke behøver at slås med en alt for varm dundyne. Samtidig er kapok et meget let materiale, som gør natten mere behagelig.

Naturens vidundermateriale

Kapok er en naturlig fiber, som er ideel til lige netop dyner. Og ikke kun fordi den er temperaturregulerende, isolerende og let. Kapok er nemlig også astma- og allergivenligt, og bakterier og støvmider kan ikke leve i fibrene.

En kapokdyne har altså ingen af de ulemper, som man kan opleve med andre typer dyner. Den kan endda gemmes på loftet i mange år, fordi den forbliver fri fra støvmider og bakterier. Dynen har dog godt af lige at blive vasket og tørretumblet en gang imellem. En god tørretumbling med en tennisbold er nemlig med til at holde fibrene friske og luftige, så dynen bevarer sine gode egenskaber.

Derfor må du heller ikke vaske dynen uden at give den en tur i tørretumbleren bagefter. Det anbefales at give den 3-4 ture á 30 minutter, hvor den får lov til at køle ned uden for tørretumbleren mellem turene. Det er ikke så forskelligt fra anbefalingerne til andre typer dyner, men til gengæld behøver du ikke at vaske kapokdynen lige så tit som andre dyner. Fordi dynen hverken kan indeholde bakterier, støvmider eller fugt, er det nemlig ikke lige så nødvendigt at vaske dynen.

Vælg økologisk

Kapoktræer vokser i regnskoven, men produktionen af kapokfibre er meget bæredygtig. Fibrene kan nemlig høstes direkte fra træet, uden at fælde det. Derfor giver de samme træer nye frugter år efter år.

Kapok er som regel også økologisk dyrket, så du slipper for skadelig kemi. Derfor kan det anbefales at købe en kapokdyne, hvor overtrækket også er økologisk, så du får en 100 % økologisk dyne.