Få et overblik over din økonomi

Hvad er en kreditvurdering? Og hvad er forskellen på et privatlån og et erhvervslån egentlig? Helt konkret dækker privatlån over lånetyper som forbrugslån, billån, kviklån, samlelån, ferielån og boliglån, som alle kun kan udbetales til private personer. Modsat privatlån har vi erhvervslån, hvis primær formål er at udbetale lån til virksomheder. Når du låner penge, er der en del overvejelser, du skal gøre dig.

 

Privatlån

Et privatlån kan eksempelvis bruges til at finansiere køb af ejerbolig, bil eller båd mm. Når du som privatperson søger om et lån, ser bankerne på din økonomi og laver herved en kreditvurdering. Bankerne skal vurdere, hvorvidt du er i stand til at tilbagebetale din gæld, såfremt du låner penge. Har du været god til at spare op? Tjener du en fornuftig månedslån? Det er altid en fordel at lave et budget, således du har overblik over din økonomi. På denne måde kan banken se, at du har overblik over dine indtægter og udgifter.

 

Erhvervslån

Sandsynligheden for, om en virksomhed kan få et erhvervslån afhænger af virksomhedens driftsomkostninger, likviditet, afskrivninger mm. Disse lån bruges ofte til udgifter ved opstart af en virksomhed eller investering i fx ejendomme. Sammenlignet med et privatlån ser banken ikke på private økonomiske forhold. Det er desuden ikke lovligt, at lånet indgår i en privatøkonomi.

 

Sikrede eller usikrede privatlån?

Banken kan faktisk tage sikkerhed i fx din bolig, hvis du har optaget et boliglån. På den måde kan banken sikre sig, at du tilbagebetaler din gæld. Det kalder man for et sikret lån. Hermed kan banken kræve, at du sælger din bolig eller bil, hvis du ikke kan tilbagebetale pengene. Desuden kræver et sikret lån at pengene kun bruges til fx køb af bolig. Usikrede lån betyder, at du som låner selv kan råde over pengene. Denne type lån vil dog have en lidt højere rente, da banerne løber en større risiko ved ikke at have sikkerhed i form af pant.

 

Er din økonomi god nok?

Når bankerne vurderer, om de vil tilbyde dig et lån, laver de en såkaldt kreditvurdering. De vurderer altså din privatøkonomi, hvor de dykker ned i følgende:

  • Indtægter samt udgifter
  • Eksisterende gæld?
  • Ejendommen/bolig
  • Forsikringsstatus
  • Rådighedsbeløb

Hvis du sidder med et stort forbrug, høj gæld og en lille indkomst, vil bankens vurdering være, at du simpelthen ikke vil være i stand til at tilbagebetale lånet. Derimod, hvis din økonomi er fornuftig til at afdrage et lån, vil banken hellere end gerne låne dig penge. I denne situation vil banken oftest tilbyde dig en lav rente og lave gebyrer for netop at tiltrække dig og dine penge til banken.