Et undervurderet materiale – det kan så meget mere, end du tror

Mange kender teflon, eller PTFE, fra stegepander, som er det materiale, der gør, at stegeelementerne ikke sætter sig fast. Men hvad mange ikke ved er at materialet er og kan så meget mere end det. Det er bl.a. hyppigt brugt i det professionelle miljø til bl.a. belægning og beklædning.

 

Hvad er teflon, og hvordan fremstilles det?

Materialet har en række unikke egenskaber. Blandt andet er det bestandigt over for kemikalier, det er varmefast, har ringe brandbarhed, stor vejrbestandighed, høj slagstyrke og ringe slidstyrke. Disse egenskaber gør det til et godt valg til mange forskellige ting ud over pander. Helt konkrete eksempler på, hvor materialet bliver hyppigt brugt, er tætningsringe i bilers styresystemer, elkabler i fly, slipfolie på valser og kunstige blodkar. Altså er det et meget alsidigt materiale, og det er med til at øge dets attraktivitet. Helt konkret er materialet et stof svarende til sammensætningen af plast. PTFE stofferne fremstilles i to versioner: på klæbemiddel eller uden. Helt præcist kan PTFE-stof være mellem 80 og 230 mikrometer tykt. Materialet fremstilles i et ark ekstra stærkt glasfiber, der er imprægneret med et PTFE-lag på den ene side, og det er anvendeligt på rigtige mange måder, bl.a. trykte produkter, tøj og sågar medicin.

 

Fordele og ulemper ved PTFE

PTFE har, ligesom stort set alt andet, sine fordele og ulemper. I dette tilfælde er der dog langt flere fordele, bl.a. dets lave brandfare, der gør, at du kan beskytte dine produkter med minimal anvendelse af beskyttelse, fx fedtstoffer til stegning for at bruge et konkret eksempel fra hverdagen. Derudover er materialet let at rengøre. Til en pande skal du blot bruge en blød svamp og lidt vaskemiddel til at få panden eller gryden ren igen. Når du laver mad, skal du være opmærksom på at trods sin høje varmebestandighed, går grænsen for PTFE ved +260 grader celcius. Det betyder, at flydende retter, som bliver tilberedt ved temperaturer på ca. 100 grader, og kød, der bliver stegt ved ca. 190 grader celcius, ikke er noget problem. I ovne derimod kan temperaturen stige til 300 grader; derfor bør PTFE ikke anvendes til bagning. Derudover bør du være opmærksom på, at materialet ikke er resistent over for mekanisk skade og derfor kan blive beskadiget af almindelige køkkenredskaber som f.eks. knive.