Hvorfor skal man vælge e-cigaretter?

Hvis man er ryger og har hørt om e-cigaretter, men ikke helt ved, hvad de kan, og om de også er skadelige for ens helbred, så er der nok mange, der stejler og bare bliver ved tobakscigaretter. For har man en forestilling om, at de er ligeså skadelige, så er der ingen grund til at kvitte tobakssmøgerne fremfor dem. Men der bør du nok lytte efter her. For meget tyder på, at e-cigaretter er et langt bedre alternativ til traditionelle tobakscigaretter.

 

E-cigaretter har været på markedet omkring 10 år, hvorimod cigaretter har været der i mange årtier. Men på det ene årti er danskerne tyet til til e-cigaretterne. Cirka 200.000 danskere forbruger e-cigaretter i en eller anden grad. En e-cigaret er en elektronisk cigaret, som blandt andet er drevet af et batteri.

 

Positive resultater af udskiftning med e-cigaretter

Undersøgelser viser, at de fleste af dem, som har udskiftet cigaretter med e-cigaretter, siger, at de har oplevet en markant forbedring i forhold til deres helbred. Dette er et meget positivt tegn. Det resultat stemmer godt overens med indholdet i e-cigaretter.

 

E-cigaretter benytter en e-væske, som bliver opvarmet i e-cigaretten og danner en damp, som er den, du inhalerer og ”ryger”. Der er forskellige stoffer i e-væsken herunder:

 

  • Demineraliseret vand, som er almindelig postevand og helt ufarligt.
  • PG eller Propylenglycol, som er et levnedsmiddel, der har fået grønt lys af fødevareindustrien. Det anvendes som et tilsætningsstof. Det er en tynd væske, som kan give halskrads og minder om det at ryge en almindeligt cigaret. Desuden medfører det en større smagsfornemmelse.
  • VG eller Vegetabilsk Glycerol, som er udvundet af vegetabilsk fedt, der er sødt. Det er en tyk væske, som tilfører mere damp.

 

En tobakscigaret derimod indeholder tobak, som har mange kræftfremkaldende og giftige stoffer i sig. Man ved, at tobaksrøg er decideret sundhedsskadeligt. Der er nikotin i tobakscigaretter, og det er der også ofte i e-cigaretter.

 

E-cigaretter stadig nyt i forskningen

Da e-cigaretter har været på markedet i kortere tid end tobakscigaretter, har man ikke nok viden til at kunne se på de langsigtede bivirkninger af e-cigaretter. Til gengæld viser de kortsigtede resultater kun positive tegn. De viser, at e-cigaretter er mindre skadelige end tobakscigaretter. Derfor er de godt som et alternativ til almindelige cigaretter.

 

Man har foretaget forsøg med rotter i forhold til nikotininhalering, som er det støre spørgsmål i forhold til, om e-cigaretter er sundhedsskadelige, da de også bruger dette ligesom almindelige cigaretter. Rotterne blev udsat for nikotininhalering i omkring en uges tid. Resultaterne viste, at rotterne efter 2 år stadig var helt raske. De havde kun tabt lidt, som nogle kan se som en sidegevinst.