Guide: Lav dit eget spisebord

På boligfronten er der en trend, der bliver ved med at poppe frem i boligmagasinerne. Denne trend er plankeborde. Et plankebord er et spisebord lavet af planker, der ofte har et rustikt udtryk. Det ser ud til, at denne trend er kommet for at blive, men hvis du vil købe et færdiglavet bord, er det ofte meget dyrt. Dog er det ikke så svært at lave et bord selv, og ofte kan du gøre det uden at skulle skrabe bunden af pengepungen. Er du interesseret i at lave dit eget plankebord, får du her en guide, som kan hjælpe dig.

Hvilke materialer skal jeg bruge?

Når du skal lave dit eget plankebord, skal du ikke bruge voldsomt mange materialer. På listen herunder ser du, hvad du skal bruge.

  • Træplanker
  • Bordben
  • Sandpapir og rystepudser
  • Bjælker til at holde plankerne sammen
  • Boremaskine og skruer
  • Beskyttelsesbriller

Hvis du vælger selv at skære dine planker, er det også vigtigt at have en ordentlig sav og olie, så du kan behandle bordet. Dog kan du springe over, hvor gærdet er lavest, og købe plankerne udskåret og olieret. På den måde sparer du tid, men det kan godt blive lidt dyrere.

Valg af materialer

Inden du går i gang med at lave dit nye spisebord, er det vigtigt, at du finder ud af, hvilken type træ, du kunne tænke dig. Der findes alverdens typer på markedet, blandet andet ask, eg og fyr. Hvis farven på de rå træplanker ikke tiltaler dig, findes der også mange forskellige olier, som kan give plankerne et andet look. Du kan blandt andet bruge sort eller hvid olie, som gør træet lysere eller mørkere.

Når det kommer til valg af bordben, har du også nogle forskellige muligheder. Du kan blandt andet vælge bordben af metal eller træ, og de kan både fås som skrå og lige, så der findes et sæt, der passer til din stil.

Sådan laver du bordet

Når du har valgt dine materialer og fået dem hjem, skal du først og fremmest skære og slibe plankerne, hvis du ikke har bestilt dem, som du vil have dem. Husk endelig beskyttelsesbriller og arbejdstøj, så du ikke får skidt i øjnene og ødelægger dit tøj. Mange vælger tre planker med en bredde på 30 centimeter, men bredden og længden på bordet er op til dig.

Når du har fået plankerne på plads, skal du have sat dem sammen. Det gøres med en lille bjælke, som sættes på undersiden af bordet. Her skal du bruge en boremaskine til at bore for, for derefter at skrue bjælken og plankerne sammen.

Når bordpladen bestående af bjælker og planker er sat sammen, skal du montere dine bordben. Alt afhængigt af hvilke bordben du har valgt, skal dette også gøres med hjælp fra en boremaskine og skruer. Herefter skal du have tørt bordet af, og så er det klar til at komme ind i spisestuen. Så er der ingen undskyldning til ikke at invitere familie og venner på besøg til et godt måltid.